Naravna nega kože


- O koži
- Zgradba in delovanje kože
- Kožne bolezni, alergije 

 

Pri naravni negi kože so naravne sestavine, v pravih količinah in kombinaciji, najboljša izbira,  da koža celovito opravlja svoje funkcije.

Prvi korak k negovani koži je zdrav, uravnotežen slog življenja. Vsaka skrajnost ali trenutni navdihi, ko nas nekaj popolnoma prevzame za kratek čas, ne da dobrih rezultatov, saj so za dolgotrajno zdravje potrebni postopni koraki in zmernost pri vseh stvareh. Nenadni rezi in odpovedovanja so primerni le pri zdravstvenih težavah, ko nam to svetuje, predpiše specialist.

Naša mila delujejo blagodejno, kože ne izsušijo, ampak preko učinkovin v milu vrnejo tisto, kar smo skrbno izbrali za nego svoje kože – odvisno od izbire mila. Mila vsebujejo eterična olja (razen glineno milo Biser narave). Koža eterična olja zelo dobro prenaša, so tisto "nekaj več" kar kozmetičnim izdelkom dodajo zdravilne lastnosti, ki vplivajo ne samo na kožo ampak celotno telo. 

Izkušnje o problemih, ki ste jih ali jih premagujete lahko pošljete v zasebnem sporočilu (kontakt). Vaše zgodbe bom vključila v blog, seveda z vašim dovoljenjem. S tem bomo v pomoč vsem, ki se soočate/jo z različnimi težavami. 

Najprej se ustavimo pri koži - ogledalu naše duše. Je iskrena in razkriva vsa čustva in psihične odzive na različne situacije. Kako slabo se tega zavedamo v vsakdanjem življenju. Ko pride do težav na koži najprej pomislimo, kako bi na hitro rešili situacijo in se posvetili hitremu ritmu življenja, ki nas že tako prehiteva. Koža iskreno javlja kaj se dogaja v nas, v našem telesu.

Ko smo napeti zardimo, ko se ne počutimo dobro v svoji koži se pojavi suha, pordela, srbeča koža (nevrodermitis), ko se počutimo nemočne, izpostavljene na vpliv okolice, se odzovemo alergično,.. Koža preprosto razkriva naša čustva in odzive, hkrati pa predstavlja tudi prehod med notranjim in zunanjim svetom.

Preprosto najboljše pa je, česar si v svojem bistvu vsi najbolj želimo, da se počutimo dobro, v ravnovesju s seboj in okolico. Takrat se marsikateri zgoraj našteti odzivi ne pojavljajo celo gube se ublažijo, videz kože se polepša.

Resnici na ljubo je koža zunanji odraz tega kar se dogaja v nas, pokaže kako se počutimo in kako doživljamo sebe.

Milo nanesemo na kožo in ga tudi izperemo. Torej kako vpliva na našo kožo? Kakšno funkcijo ima? Preden odgovorim na vsa zastavljena vprašanja se najprej posvetimo koži.

ZGRADBA IN DELOVANJE KOŽE

Koža je največji človeški organ, ki predstavlja približno 16% telesne mase. Sodeluje v številnih fizioloških procesih, ki so ključni za optimalno delovanje telesa. Zagotavlja mejo, bariero med notranjostjo telesa in okolico, organizem ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi (kemijskimi, mehanskimi, mikrobiološkimi, ultravijoličnim sevanjem) in pripomore k uravnavanju telesne temperature. Je največji čutilni organ, ki se odziva na temperaturo, pritisk, bolečino, deluje pa kot del imunskega sistema.

Koža ščiti naš organizem, naše notranje življenje, poleg tega pa se preko nje izločajo tudi strupi, ki nastanejo zaradi neharmoničnega delovanja telesa.

Kožo sestavljajo trije sloji:

Povrhnjica je najbolj zunanja, najtanjša plast kože. S svojo teksturo, navlaženostjo, barvo odločilno vpliva na videz kože. Z delitvijo celic nastajajo vedno nove celice, kar pomeni, da se sama obnavlja. Cikel od nastanka in odmrtja celice traja 28 dni (kot pri luni). Povrhnjica je brez veziva in žil, zato dobiva potrebne snovi iz usnjice z difuzijo preko bazalne membrane.

Med celicami povrhnjice je shranjena tako voda kot sečnina, ki ohranjata prožnost kože. Če pride do motenj delovanja, se lahko zgodi, da koža shranjuje premalo vode in se izsuši. Posledično je rezultat lahko pordečena ali srbeča koža. Povrhnjico in naslednjo plast kože, usnjico povezuje bazalna membrana. Membrana se s staranjem plošči, kar vidimo kot posledico staranja. Usnjica je sestavljena iz vezivnega tkiva, bogatega prepredenega s krvnim in limfnim žiljem, žlezami in živci.

Skozi kapilare se po organizmu pretaka arterijska kri, ki prihaja iz srca in se kot venozna kri vrača nazaj v srce, zato je jasno zakaj bi morali uporabljati izključno naravno in neoporečno kozmetiko. Kar nanesemo na kožo se preko krvi pretaka po celotnem organizmu.

Sintetični izdelki imajo zato lahko usodne posledice, tudi če so obogateni z naravnimi eteričnimi olji. Ta olja so transportna sredstva: žal to nalogo opravljajo tudi za konzerviranje in druge škodljive snovi. Živci, rečemo jim čutnice, zaradi katerih občutimo bolečino, temperature, ljubkovanje, preko receptorjev prenesejo občutke v živčni sistem, od tam naprej pa v možgane, kjer se jih tudi ovrednoti.

Tretji element v povrhnjici so žleze. Lahko bi jim rekli majne samostojno delujoče ambulante. Lojnice izločajo loj, ki kožo ščiti. Znojnice omogočajo izločanje proizvodov presnove, kot je npr. sol. Hkrati uravnavajo tudi temperaturo. Dišavnice pa pripomorejo k našemu čisto osebnemu vonju. Tudi v tem primeru gre za povezavo med vonjem in čustvi, kar pomeni, da vonj neke osebe prenašamo ali pa ne. Vonj nam o drugih ljudeh izda veliko več, kot se pogosto zavedamo. Pore na koži imajo veliko zmožnost vsrkavanja, kar zelo dobro izkorišča zdravilstvo, kot tudi klasična medicina. Nikotinski in hormonski obliži delujejo enako kot mazila z eteričnimi olji ali esencami. Preveliki odmerki lahko obremenijo ves organizem, sploh pa jetra in ledvice, torej prečiščevalne organe. Zaradi tega imata pri kozmetiki izjemno pomembno vlogo odmerjanje uporabljenih negovalnih sredstev in izbira sestavin.

Pod usnjico se nahaja podkožje. Tudi podkožje pomembno prispeva k videzu kože, daje ji namreč videz napete kože. Sestavljeno je iz vezivnega tkiva, v katerem so krvne in limfne žile. Tu je določen posameznikov ten kože. Ta sloj je pri moških običajno malo debelejši kot pri ženskah. Maščobno tkivo daje telesu obliko, uravnava njegovo temperaturo in nalaga zaloge energije. Primeren sloj kože nas varuje pred poškodbami – tako telesnim kot duševnim.

70% suhe mase usnjice predstavlja kolagen, ki je najbolj zastopan protein našega telesa. Skupaj s keratinom vpliva na čvrstost in elastičnost kože.

Zanimivost: V skladu z antropozofskimi načeli človekov Jaz živi v topli krvi. Neredko občutljive duše varujejo svoj Jaz, oziroma svojo Bit nezavedno z maščobnimi oblogami, s čimer se zavarujejo pred strašljivim in zahtevnim zunanjim svetom.

Glavne telesne maščobe predstavlja prav podkožje, ki se pri moških nalaga zlasti v predelu trebuha, pri ženskah pa na bokih, stegnih in zadnjici. Na debelino, porazdelitev podkožja vpliva starost, spol in zlasti življenjski slog.

Kako si lahko pomagamo do ravnovesja? Zelo znane točke na telesu so refleksne točke kože, ki so povezane s posameznimi deli telesa in organi, kar povezujemo z različnimi terapijami, s katerimi si pomagamo do ravnovesja.

 KOŽNE BOLEZNI, ALERGIJE

Vzrok, kje začeti, kako postopati?

Pri zdravljenju vseh alergičnih odzivov, kožnih bolezni je pomembno zdravljenje črevesja. Veliko je ljudi, ki trpi zaradi različnih prebavnih tegob in kroničnih črevesnih boleznih. Zato se bom na kratko dotaknila nekaj dejstev. V črevesju živi 1,5 kg mlečnokislinskih bakterij, ki tvorijo 80% imunosti. V črevesju je tudi približno enako število živčnih celic, kot jih imajo možgani (možganske celice). V črevesje pa se tudi izloča 95% pomembnega nevrotransmiterja serotonina, ki umirja prebavni sistem in pošilja sporočila iz črevesja proti možganom.

Največ kar lahko storimo za dobro imunost in zdravje nasploh je, da si zagotovimo dnevni vnos zdravih črevesnih bakterij probiotikov in »zdravil«, ki dobro vplivajo na črevesne težave (kislo zelje, fermentirane mlečne izdelke, domač kefir, kostna juha,...).

Dobro je uživati tudi glino, na katero se prav tako vežejo strupene snovi. Za trajno lepo kožo je poglavitno, da v telesu najdemo vnetna žarišča in jih odstranimo (v zobeh s kariesom, pod zobno prevleko, v kronično vnetih medzobnih prostorih in na mandljih).

Ko se imunski sistem oslabi smo veliko bolj dovzetni za marsikatere tegobe, tudi iz okolja zato je dobro poznati svoje telo in duha. Le to pa spoznamo po različnih preprekah v življenju, ki nas velikokrat veliko naučijo. Pomembno je, da se zavedamo, da vse izhaja iz nas, da živimo iz sebe, iz svojega bistva, kar nas tako ali drugače vrača k stiku z naravo.

Ob poplavi mnogo informacij je najboljši glasnik notranji glas in zdrava mera vsega.