Glina


- O glini
- Uporaba

Glina je naravna mineralna zmes alumosilikatov  z listnato celično strukturo, v katero je vedno vezana večja ali manjša količina vode. Najbolj pomembni minerali, ki jih vsebije glina so : kaolinit, illit, klorit in montmorillonit.

Glina je že od nekdaj človeku v veliko pomoč. Iz svoje mladosti se spomnim knjige Glina zdravi, na domači knjižni polici, danes pa veliko pomeni tudi meni. Tako kot nam sonce, zrak in voda dajejo temelje življenjske moči, je glina najmočnejše sredstvo za fizično regeneracijo. Če prebiramo zgodovino vidimo, da njena uporaba sega že v čase faraonov, starih Grkov, Rimljanov. Njena uporaba je zelo široka, od kontinenta do kontinenta pa se lahko naučimo veliko o glini, tako za zunanjo kot tudi notranjo uporabo.

Oznaka »glina« obsega naravne mineralne zmesi, v katerih prevladuje eden ali več mineralov iz skupine glin. To so alumosilikati z listnato celično strukturo, v kateri je vedno vezana večja ali manjša količina vode. Glinasta zmes, ki se nam zdi na prvi pogled, kot brezoblična homogena masa, je v resnici sestavljena iz nešteto zelo finih zrnc v obliki lističev, ki jih tvorijo ti minerali (kaolinit, illit, klorit, montmorillonit,...).

Glina na videz učinkuje kot nekatera zdravila, zlasti antiseptiki. V resnici pa je podobnost le navidezna. Kemijski proizvodi so mrtva sredstva , ki delujejo brez razlike, na slepo uničujejo slabo in dobro, zdravo, nezdravo, koristno , škodljivo.
..............................................................................................................................................

Z glino pa je popolnoma drugače saj je živa snov, inteligenca narave, ki jo je dal slutiti dr. Alexis Carrel, ko je dokazal, da lahko ena sama celica obnovi strukture, značilne za celotne organe. V knjigi Glina zdravi je glina zelo dobro predstavljena.

 

UPORABA

Glina se uporablja kot obkladki, obloge, povoji, lepotilne maske. Glino – glineno zemljo v prahu uporabljamo v naravnem stanju, saj tako obdrži največ zdravilnih lastnosti.

  • Glineno zemljo je najbolje pripraviti z vodo, kumaričnim, paradižnikovem, grozdnem soku ali pa z dodatkom hidrolata (rožne vode). Voda je osnova s katero ne moremo zgrešiti. Zmes z roko enakomerno nanesemo po obrazu, pustimo pa jo tako dolgo, dokler je zmes (maska) vlažna in ohranja dovolj prožnosti, da nimamo občutka da koža pod njo otrdeva.
  • Pri različnih težavah, kot so izpuščaji, kožne lise, izrastki, gube in pege bradavice lahko zvečer pripravimo debelejšo oblogo in jo pustimo na prizadetem delu celo noč.
  • Lahko si pripravimo tudi kremo z olivnim oljem, ki ima mehčalni učinek. Če pa je naša koža vneta, mozoljasta in lisasta, je v prvih dneh zelo priporočljivo umivanje kože z glineno vodo, da stanje stabiliziramo, nato pa posežemo po naravnih milih.

Glina učinkuje selektivno, preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov, obenem pa spodbuja obnavljanje zdravih celic. In še eno dejstvo: 

glina gre tja kjer je bolezen.

 Recepti za domačo kozmetiko najdete v blogu -Zdrav slog.