Recepti za zdravilno kozmetiko obraza in telesa


Tukaj boste našli recepte za naravno nego kože, nasvete in mnenja, ki bodo prepletena z vašimi izkušnjami, vprašanji... Recepte si lahko prilagajate glede na izkušnje, stanje vaše kože in seveda glede na to kaj imate dobrega v domači lekarni naravnih sestavin.

GLINENE OBLOGE

Naša glina izhaja iz zdravega, čistega okolja Bohinja. Sušena je na soncu in zraku, kjer ves čas pridobiva na življenjski moči. Je najmočnejše sredstvo za regeneracijo.  Ko je glina suha se njena krhkost poveča. Takrat je čas,  da nadaljujemo s postopkom pridobivanja želene konsistence in rezultat je izjemno sipka glina, pravi glineni prah.

Priprava:

Za pripravo glinenih oblog potrebujete posodo iz nerjavečega jekla, mešalko ali žlico iz lesa, stekla, keramike in bombažno krpo.

- Želeno količino gline daste v posodo in prelijete z malo vode. Pustite, da glina sama vpije vodo in ne mešajte. Stoji naj eno uro. 

- Nato na pripravljeno krpo nanesite nekaj milimetrov plasti gline, glede na mesto polaganja obloge. Če želite, da glina deluje na kožo naj bo obloga tanka, če pa je vzrok globje pod kožo je potrebna debelejša obloga, saj s tem usmerimo delovanje gline globje v telo.

 -Pri glavobolu polagate obloge na čelo in tilnik, pri išiasu na križ, pri duševnih težavah na jetra in tilnik, pri bolezni ledvic na hrbet med ledvicama,.

Po uporabi glino zavržete.

ZAKAJ OBLOGE? Kot vemo, ampak bom še velikokrat poudarila:  glina deluje z veliko vpojno močjo. To pomeni, da glinena obloga povleče vzrok bolezenskega stanja!

 

ČISTILNO MLEKO Z GLINO

Sestavini:

1 žlička gline v prahu;

250ml negazirane, neklorirane vode.

Priprava:

glino dodajte vodi in hranite v steklenički v hladilniku.

S kosom vate enakomerno nanesite na obraz, vrat in roke. Pustite delovati 20 minut, v tem času čistilno mleko prodre v kožo in se posuši.

Za normalno, mastno in mešano kožo. 

delovanje: očisti kožo;

pogostost uporabe: (do) dvakrat na dan  20 minut;

Rok uporabe: 1 teden v hladilniku.

MASKA IZ JABOLČNEGA SOKA IN GLINE

Sestavine:

1-2 jabolka ali 3 žlice svežega jabolčnega soka;

1 žlička  olja pšeničnih kalčkov;

2 žlici gline v prahu

negazirana, neklorirana voda

rožna voda.

Priprava:

Če želite jabolčni sok pripraviti sami, ga s sokovnikom iztisnite 3 žlice. Glino zmešajte z oljem iz pšeničnih kalčkov in prelijte z jabolčnim sokom. Pustite stati 30 minut. V tem času ne mešajte. Potem premešajte da dobite gladko zmes. Masko nanesite na obraz in vrat, ter pustite delovati 20 minut. Po dvajsetih minutah masko odstranite iz vode in na kožo nanesite malo rožne vode.

Za vse vrste kože

Delovanje: kožo osveži, očisti in omili vnetja

Pogostost uporabe: enkrat do dvakrat tedensko

Čas trajanja: 8 ur v hladilniku

Čas delovanja: 20 minut.

 MASKA IZ GLINE Z ETERIČNIM OLJEM GERANIJE

Sestavine:

1 žličko olja pšeničnih kalčkov

2 kapsuli svetlinovega olja

3 kapljice eteričnega olja rožnega lesa

3 kapljice eteričnega olja geranije (imenuje se tudi: krvomočnice, pelarkonije)

 3 žlice gline v prahu

3 žlice rožne vode

negazirana, neklorirana voda.

Priprava:

Zmešajte olje pšeničnih kalčkov in svetlinovo olje. Posebej zmešajte eterčna olja (EO) in ju nato dodajte mešanici olj. Olje nato dodajte glini. Prilijte rožno vodo in pustite stati 30 minut.

Nato temeljno premešajte da dobite gladko zmes in masko nanesite na očiščen obraz in vrat. Pustite delovati 20 minut, nato pa odstranite z ustekleničeno vodo in s kosom vate.

Primerno za vse vrste kože ( razen v nosečnosti v prvih 3-4 mesecih)

Pogostost uporabe: enkrat na teden

Čas trajanja: 12 ur v hladilniku

Delovanje: nahrani, očisti, osveži, omili vnetja

MASKA IZ SVEŽEGA POMARANČNEGA SOKA IN GLINE

Sestavine: 

1 srednje velika pomaranča

2 žlici gline v prahu

neklorirana voda

rožna voda nepozebnika (glede na tip kože uporabite rožno vodo, ki vam najbolje ustreza (rožno vodo pomarančnih cvetov, sivke, vrtnice, rimske kamilice,. Rožna voda (r.v.) kožo odlično osveži in tonificira. R. v. nepozabnika je odličen pri negi aknaste, mastne, nečiste kože. Najbolj vsestranska r.v. je r.v. sivke, saj je uporabna tako za otroke, kot za odrasle. Blagodejno deluje na vse vrste kože.

Priprava:

Iz pomaranče iztisnite 3 žlice soka. 2-3 žlice gline prelijte s pomarančnim sokom in pustite brez mešanja, da glina sama vpije sok (cca 30min). Nato zmes temeljno premešajte, tako da nastane gladka, ravno prav gosta zmes.

Masko nanesite na obraz in pustite delovati 20 minut. Nato masko odstranite z neklorirano vodo in kožo osušite s kosom vatke. Nanesite izbrano rožno vodo in pustite, da se koža osuši na zraku.

RAZLIČICA RECEPTA, ki učinkuje tako, da je koža bolj napeta, pobeli pege in rjave madeže na starajoči se koži: namesto pomarančnega soka uporabite grenivko.

Pa veselo na delo :)