NARAVA - UČITELJ ZA ZDRAV SLOG


Veste kako pravijo za dobro vino, da je z leti vedno boljše? Kaj pa naš pogled,  prave izbire, kvaliteta življenja? Po navadi nas spremlja mnogo izkustev, ki kasneje pomagajo do pravih izbir, vse prevečkrat pa se pravilno odločamo takrat, ko je položaj brez izhoden, ker se izgubimo v poplavi informacij in lagodju, ki nas oddaljujejo od nas samih. A tudi to ima svojo svetlo plat - možnost izbire.

Na splošno prevečkrat uporabljamo kurativne rešitve in si npr. zdravimo posledice, ko je že prepozno, preventiva, uravnovešenost in stik z naravo je tista prava stvar, do katere pridemo kot luč na koncu tunela.

Kakor spremljam na svetovnem spletu je neverjetno veliko zgodb, katere opisujejo porušeno ravnovesje telesa, posledično tudi alergije, dobro pri vsem tem pa je, da imamo možnost, dostop do informacij, možnost prepoznati prave izbire, da svoje življenje obrnemo k naravi in povrnemo ravnovesje, kjer smo ga zaradi »norega tempa«, nekvalitetne prehrane, prevelikega udobja,... skoraj da pozabili. Se prepoznate? Se sprašujete kako naprej? 

Spet nove in nove preizkušnje in ponudbe nas naučijo kaj je prav in kaj ne, ali bomo še najprej zaupali sami sebi in nato vstopili v stik z naravo, preden nas prepričajo različne ponudbe. To ni nujno slaba izbira, a prvi korak je prepoznati svoje stanje, vstopiti v stik s sabo, kjer vam bo narava pomagala. Nato se poslužujte različnih terapij, vadb, pripomočkov in prehranskih dopolnil. 

Sama v preteklosti nisem imela izrazitih težav, predvsem takšne, ki pestijo vse mladostnike. Kasneje v 30ih pa sem zaradi poslabšanja imunskega sistema spoznala kako telo preko različnih alergijskih reakcij kliče na pomoč. 

Izkušnje sem si pridobivala pri svojem delu s strankami z zelo problematično kožo. 

Moje izkušnje s problemi na koži temeljijo na 15 letnem delu, saj je to področje, kateremu sem posvečala veliko energije in časa in s tem pomagala mnogo ljudem, še posebej mladim. Pri tem sem vedno temeljila na aroma terapiji - terapiji, ki temelji na eteričnih oljih, ki ne vplivajo samo na kožo, ampak na celotno telo. Terapija zahteva znanje, čisti telo, deluje zdravilno, učinki delovanja (glede na težave pacienta) pa so pogojeni tudi od izbite eteričnih olj. Ko se nekdo odloči za takšno terapijo se mora zavedati, da je večina dela na njem samem. Poleg nege, aromaterapije in čiščenja, ki naj ne bi bil dolgotrajen proces, so pomembni še ostali dejavniki, ki jih moramo upoštevati in se jih poslužiti vsak sam. 

Vem ja, ni enostavno, bolje bi bilo, kot slišimo skoraj na vsakem koraku, popiti čaj, pojesti tableto, obiskati terapevta in čez noč bi svoje stanje, katerega smo dolgo časa krepili, čudežno odstranili. Vse omenjeno je v redu, potrebujemo terapevte, potrebujemo tableto, a najprej je potreben korak k sebi. 

Vedno znova ponavljam, kaj je najpomembnejše - narava in moč le te. Ta nam pomaga ohraniti ravnovesje, začutiti sebe, podariti sebi tisti dragoceni del, ki nam daje moč in voljo. Duhovno ravnovesje in fizična moč, dva dejavnika, ki sta temelja dobrega počutja.  

Foto: Mojca Odar

Ko to pišem kar vidim pred sabo mirne gozdne poti, potočke, jutranje sonce, gozd in življenje v njem, ki tako neizmerno pomirja vse moje čute. 

Potem pa moram omeniti še tretji dejavnik, ki močno vpliva na naše zdravje: hrana. Toliko je napisanega, vsak lahko najde nekaj zase. Sama sem veliko brala o LCHF prehrani, predvsem pa se poslužujem zmernosti in jem vse. Ko je bilo moje telo izčrpano vitaminov, mineralov, kot sem zgoraj že omenila, sem se lotila različnih metod, predvsem pa sem hotela, da sebi in svoji družini povrnem ravnovesje s polno domačo hrano, zelišči in tudi nekaj vitaminskimi dodatki. Poleg zelenjave z vrta, sem veliko pozornosti namenila jutranjim pripravkom, ki so vsebovali sezonsko zelenjavo ali sadje, koprive, predvsem mlade, katere vsebujejo kalcij, fosfor, železo in druge pomembne vitamine. Poleg omenjenega pa je zelo pomembna tudi zato ker vsebuje veliko vitamina D. Sama uporabljam koprivo v smutijih, čajih in tudi pri kuhanju zelenjavnih in mesnih jedi. Posebej sem želela poudariti to rastlino, ker jo imamo za nadležni »plevel«, a je daleč od tega, saj  krepi in čisti telo. 

Pri vsem tem pa nazadnje pridemo tudi do vsakodnevne nege telesa in obraza. To je celosten pristop, ki za vsakega posameznika predstavlja poznavanje samega sebe, svojega telesa in kože, ki se odraža tudi od načina življenja.

Sama sem bila na določeni točki v precepu, saj sem se vrtela v začarane krogu iz katerega sem naredila korak naprej. Od svetovanja in individualne nege v kritičnih stanjih do vsakodnevne nege kože.

Čeprav sem strokovno podkovana na področju kože in njenih funkcij, o tem da se koža obnavlja sama, da potrebuje zmerno nego, sem skozi čas na področju osebne nege zapostavila funkcijo delovanja kože in zmerno nego, ki se je spremenila v vsakodnevno nujno nego, brez česar je bilo stanje kože suho. Vzrok temu je bilo vsesplošno prepričanje, način, da je tako pač prav. Za vsakim tuširanjem je sledila obvezna uporaba losjonov in krem za telo. 

Zato sem se pred leti odločila vse svoje znanje povezati in nastala so mila Alpski Biser. Srce mil je tudi naša glina izkopana v Bohinju, a je paleta mil širša in vsebujejo tudi druge zdravilne učinkovine. Mila so popolnoma naravna, zelo bogata z olji in masli (olivno olje, kokosovo olje, palmino olje in učinkovinami, kot je kurkuma, kakav, glina, oglje) in eteričnimi olji, ki na telo delujejo pomirjajoče, negovalno, oziroma je to odvisno od vrste mila in sestavin, ki delujejo glede na vrsto mila. 

No naj omenim, malo za hec in malo za res - sedaj nastane nova težava, predvsem je to tempo življenja, ki je pogosto še vedno zelo hiter, a zavedanje za kvalitetno življenje je ozaveščeno. Prava pot se ne izmika glede na trenutne smernice in ponudbe, ampak temelji na močno povezavi duha in narave.

Sedaj imamo včasih težavo, da se teden ali dva pozabimo negovati s kremo, saj koža potrebuje 90% manj nege. Naše stranke so izredno presenečene, saj se izboljša ten in videz kože, poleg tega pa je največja razlika v tem, da mila delujejo negovalno, ne izsušijo kože, ampak jo negujejo, saj so 100% naravna (certifikat ECOGEA).

Vsakodnevna nega je zelo pomemba saj nas spremlja vsak dan, saj vendarle negujemo svoj tempelj, telo, ki nam služi tako kot zanj skrbimo. A kot sem rekla na začetku, tudi vino je z leti vse boljše kvalitete, kot naše zavedanje in izbire, ki so prave za nas ☺.

Naj bo vaš dan poln in čudovit.

Tanja